5. Sufjan Stevens – Carrie & Lowell

Al vaker over geschreven. Sufjan Stevens is evenveel voor als je over je leven na wilt denken als dat het perfecte begeleiding is voor bij het haardvuur. De inhoud van het album Carrie & Lowell is geheel niet gepast voor de kerstdagen of kinderen, maar zet de muziek zacht genoeg zodat je de teksten niet hoort en de melodie is ook goud.

Ben je alleen? Dan mag ‘ie keihard aan. In het liedje Carrie & Lowell zit een sprankje hoop voor de nog jonge Stevens, maar eindigt in totale mineur. “She breaks my arm”, doodse stilte. Even gaan de lichten in het album uit maar je mag je dan – drie liedjes voor het eind – wel realiseren dat alles daarvoor en alles daarna goed was.

Doorlezen bij Pitchfork: ‘True Myth: A Conversation with Sufjan Stevens’.

4. Jamie xx ft. Young Thug & Popcaan – I Know There’s Gonna Be (Good Times)

Na zo’n #5 heb je wel een oppepper nodig schat ik in. Zo hebben we dat allemaal weleens nodig. Jamie xx doet dat met een minimalistische beat en ongebruikelijk voor zijn werk maken rappers het af.

Een vliegtuig met een regenboogspandoek waarop te lezen is dat er goede tijden aankomen zou in het echt af en toe wel fijn zijn, zelfs als je al goed in je vel zit.

3. The Weeknd – Can’t Feel My Face
De Canadees Abel Makkonen Tesfaye (1990) begon in 2010 door wat nummers op YouTube te uploaden onder de naam The Weeknd. Niemand wist om wie het zou gaan totdat Drake ‘m noemde en meenam op tour. Dit jaar deed hij de recente hit-single Can’t Feel My Face op de catwalk van Victoria’s Secret. Zo hard kan het gaan.

Over opvallende combinaties gesproken. Hier staat Makkonen met ongemakkelijk kapsel te zingen en rappen tussen de bloedmooie modellen van het lingeriemerk. Zij zingen zijn teksten uit volle borst mee. Can’t Feel My Face gaat over cocaïne, maar het refrein is Michael Jackson-achtig. De nieuwe single In The Night doet ook aan wijle Jackson denken.

Vocaal is ’t een ijzersterk nummer, dat merk je helemaal als zangeres Siren uit Milwaukee, Wisconsin ‘m a capella doet.

2. alles van het Deense duo KILL J

KILL (muziek) en J (vocalen) doen denken aan Lykki Li en Robyn, maar dat zijn Zweedse acts. Een high pitched stem, deuntjes richting zoetsappige pop, soms langzaam en met diepe bass zoals FKA twigs dat doet. Het maakt je gelukkig, maar het is allemaal bitterzoet want tegelijkertijd vragen ze je in een hoekje te kruipen en met betraand gezicht over het leven na te denken.

I Follow Rivers (2011) van Lykki Li was een club stamper, maar weet je waar Li haar geliefde heen volgde? Naar een “deep sea” en een “dark room” en daar moest ze nog om smeken ook.

In Robyn’s Dancing On My Own (2010) werd de spannende, kortharige Zweedse niet mee naar huis genomen door haar geliefde. De lul!

KILL J heeft het over marmer (luxe maar koud, ze wil naar huis) in Cold Stone. In Propaganda zegt iemand dat ze het niet gaat maken in de muziekindustrie omdat ze geen “fuckability” heeft. You’re Good But I’m Better is Dancing On My Own 2.0:

“I love you, and I hate you for not loving me back. You’re good but I’m better is about the crush that went stale and toxic. About the bitter cocktail made up of sexual frustration, feeling invisible, lovesickness and alcohol.”

Typisch Scandinaviërs: diep en gevoelig.

1. Big Sean ft. Kanye West & John Legend – One Man Can Change The World

“They used to tell me, used to tell me
I hope you learn to make it on your own
And if you love yourself just know you’ll never be alone
I hope that you get everything you want and that you chose
I hope that it’s the realest thing that you ever know
Hope you get the pretty girls, that’s pretty at everything
Million dollar cribs havin’ million dollar dreams
And when you get it all just remember one thing
Remember one thing
That one man could change the world”

Bryan Cranston mic drop

De complete lijst terugluisteren? Dat kan op Spotify!

1 2 3 4 5 6