Wat ik dus graag wilde laten zien in het vorige artikel: het eerste nummer van het tijdschrift Shot of Joy. Het tijdschrift van de blog het online magazine met dezelfde naam, gemaakt door vrouwelijke bladenmakers. Online-offline-Inception zeg maar. Met uitsluitend unieke content: fotografie, tekst, illustraties, alles is door of in opdracht van Shot of Joy gemaakt.

“Let’s Waste Time” staat er op de voorpagina naast een blote borst. Omdat ‘druk zijn’ tussen je oren zit. Omdat je af en toe ook niet wilt plannen en vooral niet wilt nadenken over hoe alles te jongleren. Even de knop om, stand-by modus, pas op de plaats.

Bijna 200 pagina’s volgen met paginagrote foto’s, her en der een interview, mode, design. Je zweeft tussen Toscane en San Francisco in, maar je hoeft nergens te landen. Je moet sowieso helemaal niets. Je kunt eindeloos bladeren of het na elke pagina in de hoek gooien om het later weer op te pakken.

shot-of-joy-cover

Het blad wordt uitgegeven in eigen beheer. Het mooie van dit soort ‘indie’ tijdschriften is dat er ruimte is voor werkelijk ieder onderwerp dat je kunt bedenken. Uitgaves over stagiaires, mensen in Letland en waarom print niet dood is, bestaan al! Net zoals online kan ieder onderwerp uit ieder mogelijk standpunt benaderd worden en als je even geen onderwerp of standpunt hebt en de lezer wilt laten wegdromen bij willekeurig mooie foto’s, dan kan dat ook.

Offscreen is ook zo’n heerlijk blad. Letterlijk voor lezers die de hele dag met een beeldscherm (en online) bezig zijn en meer te weten willen komen over de mensen achter opkomende en succesvolle internet bedrijven. Het is een wat dikker tijdschrift, eigenlijk een boekje. Komt zo’n vier keer paar jaar uit met de hulp van sponsoren en donateurs.

In al deze gevallen is het content die ongetwijfeld online succesvol zou kunnen zijn. Maar zonder de geur, zonder het in de hoek te kunnen gooien, zonder de koffietafel er mee aan te kunnen kleden, zonder de inkomsten (!) ook… Deze content leeft met een reden op papier.