“How had he been able to inculcate the benefits of teamwork above the role of an individual – particularly  among young, highly paid, intensely competitive characters? How had he managed to instil hope of a better tomorrow and the desire to win in a club that, prior to his arrival in 1986, had failed to win an English League championship for almost 20 years? How did he find and develop talent? How did he retain them? How did he set targets? How did he make people aspire to achieve the impossible? When did he give up on young players? How did he balance different levels of compensation? How did he cope with distractions, mete out punishment and instil discipline? How did he bounce back from setbacks or deal with press criticism or maintain balance in life? How did he think about competitors and deal with changes? How did he set aside his personal feelings for particular individuals? How did he prevent complacency from setting in? How did he prepare, plan and communicate? How did he maintain his enthusiasm and hunger?”

De antwoorden op deze vragen staan in het boek Leading, waarin de ervaringen van Sir Alex Ferguson als hoofdcoach van Manchester United (van 1986 tot 2013) worden vergeleken met zakelijk leiderschap.

Eigenlijk is het meer een voetbalboek (met enkele spraakmakende anekdotes), bijna een autobiografie. Over de man die in 25 jaar bij United 17 keer de Engelse competitie won en 14 nationale bekers pakte, maar teleurgesteld is dat ze maar tweemaal de Champions League wonnen (in 1999 en in 2008 met Van der Sar op doel). Drie keer haakte ‘Fergie’ in de halve-finale af en in 2009 en 2011 werd de finale verloren van FC Barcelona.

De paragraaf bovenaan dit artikel verschijnt in het boek pas na een dikke 300 pagina’s en is niet door Ferguson geschreven, maar door co-auteur Michael Moritz, een durfinvesteerder. Moritz doet in het nawoord wat Ferguson voor het merendeel laat: het verband leggen tussen het runnen van een voetbalclub en een bedrijf. Alles in deze paragraaf geldt voor één van de meest waardevolle voetbalclubs ter wereld (volgens Forbes zo’n $3 miljard) net zoals dat het geldt voor jouw bedrijf, of dat nou een start-up is of een heel groot bedrijf.

Eigenlijk zijn voetbalclubs sowieso bedrijven (soms nog beursgenoteerd ook) met de unieke situatie dat het ‘bedrijfsresultaat’ wekelijks zichtbaar is voor duizenden fans in het stadion en wereldwijd op televisie. “De bal is rond” suggereert een mate van geluk of ongeluk, maar een goede (voetbal)organisatie zal toch zeker wel presteren. De hele organisatie en iedereen die daar in zit moet gefocust zijn op de missie, het succes. Winnen! De mission statement van United is dan ook eenvoudig in bewoording en voor iedereen te begrijpen:

“At United we expect to win every game.”