In 2003 interviewde Joël de Ceulaer voor de Belgische televisie John Cleese op diens ranch in Santa Barbara, Californië. Omdat televisie-rechten blijkbaar ook voor dit stokoude materiaal gehandhaafd blijven verwijs ik graag door naar een korte impressie van het interview waarin Cleese het over creativiteit heeft. Een prettig inzicht in een heel kort fragment:

“Bijna alles wordt gedaan in ‘een haast’. Persoon A verstuurt persoon B een e-mail en een uur later volgt er een telefoontje met de vraag waarom er nog geen antwoord kwam op de mail.

Er is ook een haast tijdens het moment. En ik denk wat er gebeurt – we haasten ons ook om een beslissing te maken. We vragen ons af wanneer die gemaakt moet worden. Want er kan nieuwe informatie volgen. En even belangrijk is dat je creatieve kant daardoor ook kan stoppen. We weten allemaal hoe iets ’s avonds onduidelijk kan zijn, maar ’s ochtends glashelder. We hebben die tijd nodig.”