Ik heb het geprobeerd. Ik heb geprobeerd te begrijpen wat er goed is aan (Nederlandse) vlogs en waarom ze zo succesvol zijn. Ik hield het bij een video van Kwebbelkop het langste vol, maar begrepen deed ik het allerminst. Het geschreeuw en geleuter terwijl ze aan het gamen zijn of op de bank hangen leidt nergens toe, vermaakt nauwelijks. En ze doen het elke dag!

Ik heb overigens ongelijk. Kwebbelkop (4,1 miljoen abonnee’s) en andere bekende vloggers als Enzo Knol (1,1 miljoen) en DusDavidGames (670,000) vermaken met hun dagelijkse videos op YouTube duizenden kijkers. Succes dat geen windeieren legt ook, volgens sommige media gaat het om honderdduizenden euro’s per jaar die de jongens verdienen. Dat ik het niet begrijp doet niets af aan dat succes.

Toch stelde ik recent deze vraag:

Na de klik een mogelijk antwoord.

Bij aanvang wist ik niet precies wat ik met de vlog van freelance designer Dann Petty (werk van hem op Dribble) aan moest. De beste man heeft een grote baard, draagt in het toch lekker warme San Francisco steevast een ijsmuts en gaat naar werk toe op een elektrisch skateboard. Ook: in de eerste aflevering gaat hij surfen voordat de werkdag begint (toewijding!).

Uber hipster alert.

Inmiddels 16 afleveringen verder kan ik concluderen dat het vermakelijk is om Petty te volgen. Het is content om van te genieten. Om bij weg te dommelen op een zondagmiddag. Om te zien wat hij nou bijna elke dag doet en voor nuttig advies voor jonge designers en freelancers tussendoor.

Wat ik me afvraag is hoe mensen naar vlogs kijken. Hoe (en of) tieners bijvoorbeeld bijna een half uur aan Enzo Knol van begin tot eind uitzitten. Met een aandachtsspanne van 8 seconden (minder dan een goudvis) lijkt dat onwaarschijnlijk. Dus dan klikken ze wat door een video heen? Lastig hoor, als je dat bij Petty doet pak je misschien net een golf mee, maar mis je de tips over hoe werk en gezin te balanceren. Wat de Nederlandse vloggers slim doen: een paar seconden van het leukste deel van de vlog als openingsfragment laten zien. Dan weet je gelijk of daar op wilt wachten of dat je wegklikt.

Verder ben ik nog geen vlogs tegengekomen die mij bovengemiddeld konden interesseren, wat moet ik echt zien?

UPDATE: Op Twitter stuurde m’n oud-klasgenoot Bart Engels de vlogs van Ben Brown en Chase Jarvis door. Beide fotograaf, maar op video komen meerdere onderwerpen voorbij. Check vooral ook de ’30 Days of Genius’ serie van Jarvis waarin hij bijvoorbeeld Sir Richard Branson en Mark Cuban interviewt.

UPDATE #2: Op Dutchcowboys een artikel met overeenkomstige boodschap mét de filmpjes van Arjan Lubach als voorbeeld van een leuke vlog.