Misschien lopen ze op dit moment door je straat, één van de al meer dan 1,3 miljoen Nederlandse Pokémon GO spelers. Op zoek naar gras-Pokémon in het park of een PokéStop om de hoek (of bij een Tweede Wereldoorlog-monument) om items te verzamelen. Het spel voor Android en iOS is gisteren officieel beschikbaar gekomen in de Nederlandse Play- en App Store, nadat enorm succes in het buitenland twee weken geleden zorgde voor een wat vertraagde uitrol.

Knap werk van maker Niantic (een startup in 2010 gestart binnen Google) en vergeet niet, de originele kracht achter Pokémon: Nintendo!

1 april

Het verhaal gaat dat de app ontstond nadat wijlen Satoru Iwata als directeur van Nintendo en Tsunekazu Ishihara van The Pokémon Company een applicatie wilden maken als 1 aprilgrap. In 2013 welteverstaan. De game zou Pokémon Challenge gaan heten en er werd contact gelegd met Google Japan om te kijken of Google Maps als basis zou kunnen dienen. Binnen Google werd het project opgepakt door Niantic dat met Ingress al een soortgelijk spel had gemaakt. Op basis van Maps beweeg je, je door de echte wereld met je telefoon en vecht je als hackers om zogenaamde ‘portals’ te veroveren. Pokémon GO bouwt daar op verder.

Ingrediënten voor succes

Pokémon is een merk zoals weinigen. De Pokémon Company heeft het zelf over een markt ter waarde van ¥4,8 triljoen (meer dan $46 miljard), gemeten in mei 2016. Dit is ook het jaar waarin ze het 20-jarige (!) bestaan vieren.

Wat opvalt en wat weinig andere apps doen: om Pokémon GO te spelen moet je naar buiten. Doormiddel van je GPS-locatie en camera zie je Pokémon in de echte wereld verschijnen, augmented reality dus! Als je thuis blijft vang je hoogstens één zo’n monstertje die toevallig in de buurt is, maar om verder te komen moet je echt fysiek op pad.

Dat levert dan ook gelijk de nodige problemen op als mensen achter het stuur proberen te spelen of van een klif af lopen.

Super belangrijk voor het succes op de langere duur: de community. Pokémon is van oudsher iets wat je met anderen doet. In het geval van GO wisselen mensen via Twitter en online fora tips uit over het spel of spreken af om samen op jacht te gaan. Iemand maakte al een aparte chat-app voor spelers van het spel. Vanaf level 5 kies je tussen 3 teams waarin alle spelers wereldwijd terecht komen, alle ‘gevechten’ daarna doe je in naam van dat team. Hebben spelers van een ander team de lokale Gym overgenomen? Daar moet je met spelers uit jouw team wat aan doen!

Als het in een volgende update ook mogelijk zal worden Pokémon met anderen te ruilen (zoals Niantic heeft gesuggereerd), dan is dezelfde rage van dik 15 jaar geleden (met Pokémon speelkaarten) helemaal terug.

Samenvattend:

  • sterk merk
  • gratis app (in-app aankopen mogelijk)
  • wereldwijd toegankelijk
  • activeert (kinderen) om buiten te spelen en te bewegen
  • verzamelen, ruilen, uitdagen

Nintendo

Hoewel de app op beide platformen kampt met vastlopers (lees ook de recensie van Tweakers) en een duidelijke uitleg van de eerst toch wat complexe mechaniek ontbreekt, komt het merk hiermee op dit moment weg (zie bovenstaande redenen). Niantic zegt verbeteringen door te voeren in toekomstige updates.

De maker heeft alle tijd om zich te concentreren op GO. In 2015 verlieten ze Google om zelfstandig verder te gaan, maar haalden vervolgens wel investeringsgeld op bij datzelfde Google en partners Nintendo en The Pokémon Company.

Voor reus Nintendo is het desondanks een spannende onderneming want het wilde nooit produceren voor de hardware van anderen. Pas dit jaar brachten ze een app uit voor Android en iOS, maar in plaats van de gehoopte mobiele Mario of Zelda werd het chat-app Miitomo. Wellicht dat het Japanse bedrijf van menig veranderd nu dat GO voor de beste beursweek sinds 1983 heeft gezorgd, +93,2%!