In 2010 schreef ik een korte gids  over hoe je Gmail contacten gebruikt als telefoonlijst op een Android smartphone en dat is nog altijd een van de meest gelezen artikelen op dit blog. Dit jaar schakelde ik zelf over van een Google Nexus 5 naar een iPhone 6s, m’n eerste iPhone. Omdat ik thuis en op werk al een MacBook gebruik ben ik gewend geraakt aan Apple’s besturingssysteem dus de overstap verliep vloeiend.

Wel ben ik m’n Google contacten blijven gebruiken. Daar staan alle e-mailadressen in die je via Gmail opslaat eventueel aangevuld met normale adressen, telefoonnummers en social media kanalen. Bij deze een gids voor iPhone gebruikers!

UPDATE 2017: Voor iOS 10 schreef ik in 2017 een nieuw stappenplan om Google contacten toe te voegen aan je iPhone.

Je Gmail account(s) koppelen

Dit is heel makkelijk:

Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > Nieuwe account > Google > je komt nu in de bekende schermen van Gmail terecht waar je kunt inloggen met e-mailadres en wachtwoord.

Als je twee-factor authenticatie aan hebt staan zul je een SMS ontvangen met daarin de code die je in moet voeren.

Contacten toevoegen aan verschillende Gmail accounts

Ik heb twee Gmail-accounts: m’n persoonlijke mailadres en die van m’n werk. Bij Android kun je bij het aanmaken van een contactpersoon eenvoudig aangeven bij welk account die persoon hoort, dat houdt het overzichtelijk. In iOS gaat dat lastiger. Je kunt meerdere Gmail accounts koppelen of werken met iCloud om alles te synchroniseren, maar als je een nieuw contactpersoon opslaat heb je niet de keuze om deze aan een account naar keuze toe te voegen. En op een later moment is het ook niet mogelijk om dit eenvoudig aan te passen!

Gelukkig is er een handigheidje om toch controle over je adressenboek(en) te houden.

Je kunt natuurlijk het standaard account aanpassen, elk nieuw contact dat je aanmaakt zal dan daar neergezet worden.

Mail, Contacten, Agenda >  scroll naar het kopje ‘Contacten’ > Standaardaccount > hier vink je het gewenste account aan.

Maar dit is dus niet handig als je zoals ik elke dag wel iemand wilt toevoegen en dit wisselend persoonlijke of zakelijke contacten zijn. Vandaar dit handigheidje:

Voordat je iemand gaat toevoegen ga je naar: Alle contacten > Groepen (links bovenin bij Contacten) > hier vink je de standaard account (en eventueel andere accounts die je hebt) UIT, alleen het account dat je wilt gebruiken laat je aangevinkt > ga nu terug naar Alle contacten en voeg iemand toe met het +’je rechts bovenin > als je klaar bent kun je onder Groepen de andere accounts weer aanzetten!

De zojuist toegevoegde persoon is nu aan het account dat je aangevinkt liet, gehangen. Een methode die snel en gebruiksvriendelijk genoeg is… totdat ze net als bij Android even een keuzelijst toevoegen en het je per contact laten beheren. ;-)