Een serie van de BBC die op Netflix staat maar toch zomaar aan het grote publiek voorbij zou kunnen gaan. Het duurde in ieder geval 2 seizoenen voordat ik er indook: Peaky Blinders. We gaan naar Birmingham, Engeland in 1919, een paar jaar na de Eerste Wereldoorlog. In ongeveer hetzelfde tijdperk als het memorabele Boardwalk Empire maar dus aan deze kant van de oceaan. Er is geen tijd voor oorlogstrauma’s en de mannen moeten gelijk de fabriek in om vrouw en kinderen te onderhouden. Of, zoals de ‘Blinders’ en talloze andere bendes in die tijd dat doen, rijkdommen op criminele wijze vergaren. Matchfixing bij de paardenraces, cafés van concurrenten in brand steken, ouderwets bedreigen en afpersen.

Stijl boven inhoud

Als de intriges en complotten je aandacht niet vasthouden is de serie toch een feest om naar te kijken. De opvallende kapsels, wollen pakken, bijna iedereen heeft een gouden zakhorloge. Whiskey op elke tafel en sigarettenrook in elke kamer. Autorijden is nog uitzonderlijk en de hoofdrol rijdt in Bugatti’s en Bentley’s.

Die hoofdrol is voor Cillian Murphy (Inception) die als Thomas Shelby de Shelby-familie en de Peaky Blinders aanvoert. Andere rollen waarvoor je moet kijken zijn die van Paul Anderson als de doorgeslagen, oersterke broer Arthur Shelby en Tom Hardy als de Joodse gangster Alfie Solomons. Uitbarstingen van één van beide spatten van het scherm af, zó goed geacteerd en met zulke sterke accenten, het is moeilijk in woorden te vatten. Daarom, een paar video’s!

Een compilatie van Arthur Shelby

Een stukje Alfie Solomons

Special effects

Spoiler: de eindscène van seizoen 3

Een maniakaal stukje Thomas Shelby begeleidt door Radiohead’s Life in a Glasshouse.