Ken je dat gevoel dat je de trailer van een serie die je al volgt niet naar een vriend wil sturen omdat de trailer totaal geen recht doet aan alle diepere lagen? Die kans is aardig groot bij de trailer van de HBO serie Westworld. Er zit een korte uitleg in over hoe de wereld van de serie werkt, maar 2 minuten is toch echt te weinig om ‘m recht te doen. Daarom maar even de sublieme intro van de serie boven dit artikel.

Het wilde westen van Westworld lijkt erg op dat van de game Red Dead Redemption. Een cliché van woestijn en bergen, met her en der een dorp. Van mijnen en paarden. De gelaagdheid komt door een combinatie van Ex Machina (robots, artificial intelligence), Groundhog Day (een lus in de tijd) en Inception (“We need to go deeper!”). Je kunt ook kijken voor Anthony Hopkins en Ed Harris die bijna elke aflevering wel opduiken. Persoonlijk vind ik ’t ook een leuk weerzien met Jeffrey Wright uit Boardwalk Empire.

Het grote mysterie waar de serie naar toe werkt is overigens goed voer voor Reddit. Elke fractie van een scène, elke anecdote, letterlijk alles komt op /r/westworld te staan en geeft ruimte aan theorieën. Eentje daarvan suggereert dat de handvol aflevering tot dusver een non-lineaire tijdslijn van het pretpark Westworld laat zien… Spannend!

Westworld komt in de VS elke zondag uit op HBO.