Simpeler en duidelijker.

Door iedereen te begrijpen.

Beter, getuige de winst in de verkiezingen.

Iedereen weet nog van Donald Trump dat ‘ie (naar nu blijkt: miljoenen criminele) Mexicanen terug naar eigen land wil sturen. Hij heeft ook andere dingen gezegd, maar UITZETTEN bleef hangen. Het werd een speerpunt. En oh ja, EEN MUUR BOUWEN.

  1. UITZETTEN
  2. MUUR BOUWEN

Het klinkt simpel: “deport” en “build a wall”.  Trump zou naar eigen zeggen alles van het bouwen van muren af weten omdat ‘ie ook vastgoedmagnaat is. “I will build a great wall — and nobody builds walls better than me, believe me –and I’ll build them very inexpensively.” We kunnen het voor ons zien: een metershoge muur die de weg blokkeert.

In de praktijk een stuk lastiger overigens. De grens waar die muur moet komen is een goede 3000 kilometer lang. In deze video zie je ‘m helemaal.

Maar de praktijk doet helemaal niet ter zake. De boodschap is kort en helder. In een wervelwind van persconferenties en al dan niet uit hun verband gerukte uitspraken is geen ruimte voor diepgang. Iedereen ziet een muur voor zich als Trump het er over heeft.

Hillary Clinton’s speerpunten zijn niet met zo weinig worden te vangen. Wat wel bleef hangen: ‘iets met e-mails’. Dat was onduidelijk en schimmig. De afhandeling door diverse overheidsinstanties een teken dat ze bij de gevestigde politieke elite hoort, aldus de tegenstanders, natuurlijk.

Tom de Bruyne van het creatieve bureau SUE Amsterdam schrijft in ‘Loser-generated content’“In the battle of narratives the more complex, subtle story always loses from the simpler, one-dimensional, emotional narrative.”

Hij betoogt dat discussies en reacties op social media geen diepgang brengen en een simplistisch verhaal op banale wijze benaderen. Uitgaan van je eigen gelijk en de tekortkomingen van de ander benadrukken. Een race naar de bodem dus.

Een interessante waarneming, juist nu deze week een discussie ontstond over neppe nieuwsberichten op Facebook en in Google zoekresultaten. Verzonnen nieuws dat mogelijk wel impact heeft, op, laten we een willekeurig voorbeeld nemen, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de winst van Donald Trump!?