De supermarkt van de toekomst bestaat nu al: personeel van Amazon (de e-commerce website!) kan in de ‘Amazon Go’ in Seattle terecht voor een boodschap, zonder daarvoor in de rij te hoeven staan. Een app op je mobiele telefoon en slimme sensoren registreren namelijk wat je uit het schap pakt. Bij het verlaten van de winkel betaal je automatisch doordat je creditcard gekoppeld is aan je account, het bonnetje ontvang je op de app. Er is dus geen loopband! Geen wachtrij!

Toen ik in 2008 (!) in het ‘huis van de toekomst’ in Brussel was, was daar een vergelijkbare supermarkt-opstelling. Via RFID-chips registreerde de onbemande ‘kassa’ wat je in je mandje deed. Bij verschillende kant-en-klaar-maaltijden en ingredi├źnten werden complementaire producten verlicht. Amazon lijkt nu net iets geavanceerdere techniek (namelijk die van zelfrijdende auto’s) ingezet te hebben om alles accuraat te kunnen registreren.

Het mooiste van alles: vanaf begin 2017 mag iedereen gebruikmaken van de supermarkt. Hier lees je er nog veel meer over.