10. Gregory Porter – Don’t Lose Your Steam

Stem der stemmen. De beste man kan de ingrediënten van een verpakking oplezen en dan nog klinkt het als God hemzelf.

09. Frank Ocean – Solo

Het album channel ORANGE vond ik het beste van 2012. Zó goed! Maar wat was het lang geleden. 2016 was misschien wel iets te druk met andere grote releases waardoor ik vermoed dat een paar lijstjes Ocean zijn vergeten. Onterecht natuurlijk, Blonde is ook weer heerlijk.

Solo is de spirit animal van de #11 (I Need A Forest Fire) en #05 (Best to You) van deze lijst.

“I wanted that act right in Colorado that night I brought trees to blow through, but it’s just me and no you. Stayed up ‘til my phone died, smoking big, rolling solo.”

08. Kanye West – Ultralight Beam

Die ging dit jaar full crazy. The Life of Pablo is een gospel, niet over een hogere macht, maar over de artiest zelf. De rapper verschijnt op Ultralight Beam zelf eventjes in beeld (“Pray for Paris. Pray for the parents.”) en laat het dan aan de opvallende, steeds wisselende beat en Chance the Rapper.

“This is a God dream. This is everything.”

Waar kan je nog heen als je al zo hoog zit?

07. Bon Iver – 29 #Strafford APTS

En daar is de dirigent zelf. Koning der koningen.

Ging misschien net als Childish Gambino wel wat heel erg raar op z’n nieuwste plaat. Onnavolgbare beats en geluiden die je doen afvragen of je geluidsinstallatie kapot is. Ondefinieerbare teksten ook. Niet te doen eigenlijk.

Gelukkig staan er een paar nummers op die doen denken aan de allereerste Bon Iver. Naast 29 #Strafford APTS zijn ook (8) circle en 33 “GOD” te begrijpen.

06. The Avalanches – Because I’m Me

Trompetten, ja! Wat een schattige video!

“If she don’t love me, what can I do? Just put on my best pair of shoes. Because I’m me.”

Jazeker.

Doe jou.

Jij doet jou het beste.

1 2 3 4 5