Vanavond spelen de New England Patriots tegen de Atlanta Falcons in de Super Bowl. De winnaar mag zich wereldkampioen American football noemen.

Zoals gebruikelijk is er behalve voor de wedstrijd ook veel aandacht voor de tv-reclames en het optreden in de rust, van Lady Gaga. Eén van de reclames die dit jaar opvalt is die van Budweiser. Het kan haast niet anders dan dat de marketingafdeling een aantal scripts heeft uitgewerkt en heel recent (na de eerste week met Donald Trump, of de tweede?) koos voor precies deze. Want hoewel een biermerk op elk moment* een spot kan doen over de oprichting honderd jaar geleden, geen thema zo actueel als immigratie.

We volgen Adolphus Busch als die in 1857 van Duitsland naar Amerika emigreert. Een barre tocht en eenmaal aangekomen in New York verwelkomen al eerder geïmmigreerde Ieren hem met “you’re not welcome here” en “go back home”. Veel Duitsers reizen in die tijd door naar St. Louis en daar loopt Busch tegen Eberhard Anheuser aan (in het echt trouwde ‘ie in 1861 met dochter Lilly Anheuser) om samen Budweiser (en moederbedrijf Anheuser-Busch) op te richten.

Als Lady Gaga het toneel op stapt in de pauze heeft ze 12 minuten de tijd om te entertainen én een statement te maken, als ze dat wilt. Het is gedurfd en door de organisatie zeker niet gewenst, maar de allergrootste sterren komen er mee weg. Zo was de pauze vorig jaar voor Beyoncé en bracht zij een ode aan Malcolm X en de militante Black Panthers. Afgelopen donderdag reageerde Gaga als volgt:

“The only statements that I’ll be making during the halftime show are the ones that I have been consistently making throughout my career. I believe in a passion for inclusion. I believe in the spirit of equality. And the spirit of this country is one of love and compassion and kindness. So my performance will uphold those philosophies.”

De Super Bowl kun je vanaf 23.30 uur Nederlandse tijd op Fox kijken.

UPDATE 6 februari 2017: de Patriots met quarterback Tom Brady wonnen gisteravond na een epische comeback (van 3-28 naar 34-28). Hier lees je het verslag van Sport Amerika.

* Toevallig gaat de nieuwste, Nederlandse reclame van Heineken ook over heel lang geleden. In 1889 opende de Eiffeltoren ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling en het was daar dat het biermerk een prijs won. Nog altijd staat dit op het etiket in rode letters vermeld.