“Hi, I’m Indy Neidell welcome to The Great War.”

De meer dan 135 video’s van het YouTube-kanaal The Great War beginnen met deze zin en in de kleine 10 minuten die een aflevering duurt leer je wat over de Eerste Wereldoorlog. Sinds juli 2014 (!) komt er elke donderdag een aflevering online en zo neemt de presentator je mee van week tot week, op dit moment zitten we aan het begin van 1917. Als een samenvatting van het afgelopen voetbalweekend schieten we over een wereldkaart heen om te weten waar de strijd gaande is en vervolgens komt een specifiek onderwerp of slagveld aan bod. Een winteroffensief van Oostenrijk-Hongarije, de eerste inzet van gifgas, medische en technische vooruitgang, elk facet van deze wereldoorlog komt aan bod. Op een online videokanaal!

Daarnaast zijn er meer dan 200 video’s gemaakt die nog meer inzoomen op één specifiek onderwerp. 21 minuten over Italiaanse wapens. Of deze over zeppelins. Neutraal Nederland. Er zijn portretten van Anthony Fokker, T.E. Lawrence, Adolf Hitler en J.R.R. Tolkien. De oorlog vanuit het perspectief van bankiers. Hoe zat het met soldaten die een bril droegen? Een overzicht van de 10 beste snorren uit die tijd!

De Duitse ‘online TV producent’ Mediakraft zit achter het kanaal. Gezien de professionaliteit van de video’s en de scheepsladingen onderzoek die in het verhaal moeten zitten is wel duidelijk dat Neidell dit niet als hobbyist vanaf een zolderkamer aan het maken is. Doel is om het meest complete ‘verhaal’ van de Eerste Wereldoorlog ooit te hebben, op beeld. “Even though the episodes are 10 minutes long, this is way more comprehensive than any documentary,” zegt Neidell in dit interview met VICE.

Het project verdient geld via advertenties op het YouTube kanaal en via Patreon waar fans met kleinere donaties in totaal $14,000+ per maand bijdragen.