Minder dan 30 seconden en wat uitleg over de mogelijkheden van een collega had ik nodig om te begrijpen dat het nieuwste apparaat van Nintendo fantastisch is. De Nintendo Switch is zowel een handheld (zoals een Game Boy!) als een echte spelcomputer en doet beide goed. Je kunt ook zeggen dat het een tablet is (want hij is best groot) met goede bediening. En je kunt ‘m heel eenvoudig op de tv aansluiten!

Deze video laat alle mogelijkheden zien:

Samenvattend, want het is best complex:

De Switch heeft aan weerszijden van het scherm knoppen zitten. Daarmee werkt het zoals een Game Boy dat vroeger deed, goed voor onderweg.

Als je de knoppen links en rechts van het scherm afschuift (!) kun je met die twee delen en een ‘grip’ weer één controller maken. Je kunt het scherm dan met een pootje in de achterkant als een fotolijstje op tafel zetten en gaat zelf iets verderop (in bed of op de bank) gamen.

Je kunt het scherm ook in een standaard zetten die je aan je tv-scherm koppelt en dan is het een gewone spelcomputer!

Nog een stapje gekker: de knoppen links en rechts van het scherm (Joy-Cons noemen ze die) kun je ook horizontaal houden en dan dienen ze als twee controllers voor als je met een vriend op hetzelfde scherm wilt spelen. En de Joy-Cons zijn net als bij de Wii te gebruiken door er mee te zwaaien en zwieren. Het kan allemaal!

Het fijne? Die knoppen, die Joy-Cons, voelen aan zoals de PlayStation controller. Zowel de twee joysticks als de dubbele schouderbuttons zijn bijna identiek en die voelen bij de PlayStation ook super fijn aan.

Kopen?

Als ‘ie verkrijgbaar is (de eerste lading was snel uitverkocht) kost de Switch €329 en eerlijk is eerlijk: behalve de nieuwste Zelda zijn er nog geen top spellen voor beschikbaar. Tezamen met wat technische gebreken in de eerste versie is het advies om nog even te wachten.

Online functionaliteit en mogelijk vanzelfsprekende (voor tablets en TV’s) apps zoals Netflix volgen eind dit jaar. Niet heel slim van Nintendo om daar zo lang mee te wachten, maar goed. Met de Switch zetten ze een innovatief en slim apparaat neer.