Vorige week vrijdag, twee dagen voor dat hij Zomergasten zou vullen schoot ik www.vanderlaanlaan.nl de lucht in. Een online petitie om de Gemeente Amsterdam op te roepen burgemeester Eberhard van der Laan een straatnaam te geven, nu hij nog leeft. Omdat hij  in een alsmaar polariserend (politiek)landschap de burger hoop geeft dat het juiste gedaan zal worden. Dat we ondanks terroristische aanslagen vooral moeten blijven nadenken. Het is makkelijk om te vergeten van welke partij hij is, wil zelfs liever geen politicus genoemd worden. Hij is een van ons en op de positie om de belangrijkste problemen van de stad aan te pakken.

In 2015 vond ik dit goed zichtbaar toen de burgemeester al laat op de avond naar het Maagdenhuis kwam omdat de studenten-bezetters daar om hadden gevraagd. Live op AT5 was te zien hoe Van der Laan geflankeerd door hoofdcommissaris van politie Aalbersberg tot na middernacht aan het debatteren was met de protesteerders over de toekomst van hun onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. De belangrijkste man van de stad was naar een rommeltje geroepen en hij was gekomen om te proberen het op te lossen.

Zie deze (NRC) en deze (RTL Nieuws) sprekende foto’s van de bewuste avond.

Terug naar de petitie want die vond op social media veel minder tractie dan ik had verwacht, zeker gezien de massale nationale aandacht rondom zijn aflevering van Zomergasten. De maandagochtend na de uitzending schoot Sietse Bakker www.vanderlaanbrug.nl de lucht in met de inhaker dat de recent goedgekeurde brug over het IJ wel naar ‘bruggenbouwer’ Van der Laan genoemd zou kunnen worden. Ik vermoed door een goed ingevoerd netwerk kreeg deze petitie wel de nodige aandacht en echt alle media schreven er die dag over. Inmiddels gaat daar de teller richting de 40.000 ondertekenaars, wauw!

Zolang we maar als stad een mooie plek regelen voor onze burgemeester, zolang we hem bij leven laten weten hoe tof we ‘m vinden.