Zin in! De beste muziek van het afgelopen jaar.

We gaan een reisje maken langs 25+ liedjes die dit jaar op repeat gingen en waarbij de volumeknop extra open ging. We beginnen rustig en klein. En voor je het weet doemen er een paar klappers op. Dan schuifelen we de top 3 binnen met enkele kraakheldere stemmen, alsof je er als luisteraar live naast staat. Heerlijk! En dan? Dan blazen we de dansvloer op met de nummer 1 van 2017.

Voor wie de lijst nog niet kent: elk jaar sinds 2005 stel ik een lijst samen van wat ik de prettigste muziek van dat jaar vond. Pophits die je al kende (of nog niet), dampende hiphop en clubkrakers die je mee voeren naar die ene geweldige avond. Het is elk jaar een bonte verzameling goede muziek, prachtige video’s en bijzonder rare acts. Kanye West heeft door de jaren heen de meeste vermeldingen in de lijst gekregen: 15 stuks.

Dit jaar staan er 3 Nederlandse acts in (4 inclusief de eervolle vermelding, vorig jaar waren dat er 5). 16 artiesten stonden er niet eerder in. 14 acts bevatten vrouwen. De winnares komt uit Zweden.

© Giphy

De eervolle vermelding is er voor een hymne waarin geen ruimte meer is om uit te leggen wat er zo verkeerd is aan onze wereld, maar dat ons direct meeneemt naar een andere planeet. 3voor12 schrijft: “De twee zijn verdwaald in de wereld en proberen hun nihilisme te beteugelen met ‘depriwave’ en Japan-fetisj.” Nou, dan weet je dat je goed zit. Het gaat om Stippenlift ft. Faberyayo – Trein Naar De Maan afkomstig van het album Chaos In Het Universum wat vol staat met pareltjes als Sigaretten (“Rookte ik nog maar sigaretten dan had ik nu iets te doen”) en Hyperwinkelcentrum.

Wil je NU weten wie er op plek X staat? Dat kan:

Posities 25 t/m 16 (scrollen, scrollen, scrollen!)
Posities 15 t/m 11
Posities 10 t/m 6
Posities 5 t/m 1

25. Father John Misty – Pure Comedy

Pure Comedy sluit naadloos aan op de eervolle vermelding en geeft ruimte aan de voormalige drummer van Fleet Foxes om eens haarfijn uit te leggen wat er allemaal mis is met alles vandaag de dag (kapitalisme, geloof en Trump, u kent het).

“Where did they find these goons they elected to rule them?”

Weetje: in 2015 stond ‘ie nog als gimmick op #20.

24. Bebe Rexha ft. Florida Georgia Line – Meant To Be

De Britse Rexha was vorig jaar de prettige stem op Martin Garrix’s In The Name Of Love, dit jaar was ze te horen met Louis Tomlinson (One Direction), Lil Wayne en Machine Gun Kelly. Op Meant To Be schittert ze tussen country-duo Florida Georgia Line en is dus wat je noemt van alle markten thuis.

“Who knows where this road is supposed to lead
We got nothing but time
As long as you’re right here next to me, everything’s gonna be alright”

23. Jessie Ware – Alone

In 2012 stond ze op #3 in de Single Awards en vond ik debuut Devotion zelfs het beste album. Zo’n comeback in deze lijst zie je zelden omdat ik een artiest dan in latere jaren uit het oog verlies en omdat nieuwe albums zoveel lijken op de voorgangers.

In 2014 ging ik dan ook voorbij aan het tweede album Tough Love en nu ik dit schrijf doemt de vraag op of Alone van 2017’s Glasshouse nou zo bijzonder is? Ja, dat is ‘ie. Een sympathieke power ballad om stil van te worden.

22. Linkin Park ft. Kiiara – Heavy

Verdomme.

De laatste Linkin Park single met Chester Bennington. De frontman pleegde op 20 juli 2017 zelfmoord na het afronden van de Europese shows en vlak voor de start van het Amerikaanse deel van de One More Light tour.

Tijdens de tour werd onder andere een piano-versie van mijn favoriete LP-nummer Crawling gedaan, check dit:

😭😭😭😭😭

21. Happy Camper – What Mattered Most

Deze Nederlandse act stond niet eerder in deze lijst maar wel enkele keren op dit blog. De band is het product van animator Job Roggeveen (van Job, Joris en Marieke) en samen met een wisselend assemble van muzikanten maken ze de muziek van Happy Camper. Zorgeloos om naar te luisteren maar altijd met een bezorgd gevoel in de teksten.

20. Mac DeMarco – My Old Man

Esquire schreef: “DeMarco is Neil Young if Young spent more time on the beach and cared less about shit” en dat overtuigde mij om verder te luisteren. De #4 van 2014 heeft de Subtle Art of Not Giving A Fuck perfect in de vingers.

19. Bleachers – Hate That You Know Me

Een stukje net niet toegankelijke indie-pop met achtergrond vocals van niemand minder dan Carly Rae Jepsen om de boel even wakker te schudden. Op twee derde komen de koeienbellen en kun je Jepsen bijna horen en is het ook al bijna afgelopen.

18. Axwell Λ Ingrosso – More Than You Know

Tweederde van de Swedish House Mafia (#14 in 2012) zoeken naar een diepere laag in EDM en het uitgaansleven. Zweeds & Zwaarmoedig dat ze zijn. Als luisteraar vind ik het prettig dat het dak er af kan, top!

17. Wale ft. Major Lazer, WizKid & Dua Lipa – My Love

De eerste notering van Dua Lipa ooit in deze lijst. En ze doet iets ongekends want ze staat er gelijk driemaal in! Samen met Wale (wie?), Major Lazer (#24 in 2012 en #17 in 2015) en WizKid (met Drake op #22 in 2016) doet ze een super blij dingetje op het strand.

16. Galantis ft. Throttle – Tell Me You Love Me

Die happy dansbare vibe zetten we door met DJ-duo Galantis. Vorig jaar ontbraken ze onterecht met No Money dus zie dit als een goedmakertje. Wat een prettig blije video!

1 2 3 4