Yup. Die tijd van het jaar.

Op eerste kerstdag de 25 leukste platen van het afgelopen jaar!

Er staan 5 Nederlandse acts in, inclusief de winnaar! De winnaar is net als vorig jaar een vrouw. Ik tel 13 nieuwkomers.

Maarrr, eerst, de Niet de Logfather Awards! Want om die 25 plekken te vergeven vallen er ook altijd wel een paar af en voor het eerste combineer ik de afvallers en de winnaars in één dikke lijst. We beginnen dus met de nummers 35 tot en met 26, gaan we!

Nummers 35 t/m 26 (scroll, scroll, scroll maar lekker door!)
Nummers 25 t/m 16
Nummers 15 t/m 11
Nummers 10 t/m 6
Nummers 5 t/m 1

35. The Carters – Apes**t

Apes**t zat dit jaar in m’n hoofd hoor. Ik wist dat ik er iéts mee moest in deze lijst.

Maar ik vind het nummer niet leuk.

Dit zet je niet op voor je plezier.

Ik begrijp misschien de veronderstelde gelaagdheid niet. De positie van zwarte cultuur in de geschiedenis ten opzichte van waardevolle kunst? Okay, man. Ik geloof je gelijk.

Super tof dat het super bekende artiesten gelukt is het Louvre af te huren. Hard.

Maar goed, ik geef er geen punten voor. En dus gaat de lijst er dit jaar deels over hoeveel toffer ik bijna elke andere denkbare artiest vind.

34. Ronnie Flex ft. Famke Louise – FAN

Famke Louise en Ronnie Flex bijvoorbeeld! Zet ik wel op voor m’n plezier. Dare I say it? De Nederlandse Beyoncé en Jay-Z gaan gewoon harder.

Okay, ze hebben het Louvre niet. Prima. Merk ik op Spotify weinig van. Famke Louise staat trouwens nog een keer in deze lijst… En hoog ook!

Nu eerst samen.

33. Big2 – Wats M’n Naam

We hoeven voorlopig geen comeback van The Opposites te verwachten. Dat was in 2018 niet zo’n probleem want Big2 gaat op ongeveer dezelfde voet verder op Van Staal (Spotify).

32. Donnie – Knalplanga

Zolang de Niet de Logfather Awards bestaat zal Donnie er in staan. Eerst noteerde ik ‘m met Snelle Planga, de gimmicky tune om brillen bij souvenirwinkels te verkopen, maar Knalplanga is nog veel slimmer. In opdracht van de Rijksoverheid promoot ‘ie de vuurwerkbril. Wat een baas.

31. Dynoro, Gigi D’Agostino – In My Mind

Een vermeende zolderkamer-DJ uit Litouwen (Dynoro) die de Italiaanse klassieker Gigi D’Agostina opnieuw lanceert met een remake van het Australische In My Mind (uit 2012).

Holy shit, what a time to be alive.

30. Mat Zo – Vice

Wat een vette mix van verschillende stijlen is dit dan. Drum ’n bass, house en wat Motown door een sample van The Supremes (Stoned Love).

Lees ook even dit Wikipedia-artikel over Vaporwave.

29. Lil Dicky ft. Chris Brown – Freaky Friday

Knap dat je op het idee komt om van lichaam te wisselen met Chris Brown, of all people… En dat die dan enthousiast meedoet en een poppy tune ontstaat. Keurig!

Sympathiek ook dat Ed Sheeran, DJ Khaled en Kendall Jenner meedoen.

28. Logic, Marshmello – Everyday

Goeie video. Goed nummer voor als je op kantoor zit.

27. The 1975 – The Man Who Married A Robot

Ook dit nummer met de Siri-mannenstem is beter dan Apes**t hahaha Ok, ok, hier na gaan we knallen.

26. Kanye West & Lil Pump ft. Adele Givens – I Love It

Nog eentje dan. Kanye. Koning van de Awards. Stond er sinds 2005 al 15 keer eerder in, meer dan welke artiest ook.

Maar in 2018 begreep ik nog maar weinig van de beste man. Het ontbrak aan een catchy banger. I Love It is vermakelijk maar ook zó raar dat ‘ie net buiten de prijzen valt.

1 2 3 4 5