Nerds today, bosses tomorrow

Zaterdag 19 Juli 2014 | 10:28 uur

The Internet's Own Boy: Aaron Swartz

Donderdag 10 Juli 2014 | 14:59 uur
The Internets Own Boy: Aaron Swartz

Een speldenprikje aan het adres van de gevestigde orde? Weinig beschreven in media buiten de VS in ieder geval. Aaron Swartz was als tiener betrokken bij de ontwikkeling en oprichting van RSS en Markdown, software en protocollen die nog steeds veel gebruikt worden. In 2005 ging zijn start-up Infogami samen met de populaire website Reddit. Hij verzette zich tegen SOPA en was een aantal keer betrokken bij het op grote schaal downloaden en verspreiden van documenten uit publieke databases die achter een betaalmuur zaten of alleen toegankelijk waren voor bepaalde faculteiten.

Eind 2010 en in 2011 deed dit laatste hem de das om. Als research fellow aan Harvard University had hij toegang tot JSTOR - een digitale opslag voor academische naslagwerken - en net zoals hij in 2008 had gedaan met een database vol rechtbank documenten besloot hij automatisch alles te downloaden en te publiceren. Om de 3 seconden plukte zijn script een naslagwerk uit JSTOR, een methode waardoor de JSTOR website af en toe langzaam of zelfs onbereikbaar werd. Hij deed dit door in een onafgesloten (!) serverkast op MIT een laptop aan het netwerk te koppelen. Netwerkbeheerders van de school in Boston hadden inmiddels door dat er iets gaande was, ontdekte de laptop, maar besloten in overleg met de politie alleen een camera te installeren. Daarom zijn er beelden van Swartz' daad.

Big data: Brazilië wint het WK

Dinsdag 1 Juli 2014 | 10:28 uur

Bloomberg voorspelt dat Brazilië 57% kans heeft om met 1-0 van Argentinië het WK te winnen.

In die voorspellingen komt de stand 1-0 wel heel vaak voor en zijn er überhaupt geen hoog oplopende scores. Vooraf aan het toernooi gaf de verzamelde data set aan dat Spanje onze poule zou winnen en dat Nederland er tegen Brazilie (met 1-0) uitvliegt in de achtste finale. Brazilië zou Spanje tegenkomen in de finale en daar 60% kans hebben (met 1-0!) kampioen in eigen land te worden.

World Cup 2014

De projectie is gedaan door alle deelnemende landen een score mee te geven op basis van eerder behaalde resultaten en alle wedstrijden in het toernooi duizenden keren te simuleren. Inmiddels zijn ook de echte uitkomsten ingevoerd en dat ziet er zo uit in deze interactieve infographic. Nederland wint zaterdag met 2-0 van Costa Rica en verliest vervolgens met 0-1 van Argentinië in de kwart-finale.

Laten we hopen dat deze big data er wederom naast zit.

Kav Verhouzer ft. Sophie - Voetjes Van De Vloer

Vrijdag 27 Juni 2014 | 17:24 uur

"Gooi die voetjes van de vloer als je, je voelt hoe ik me voel, dans met mij vannacht."

Meer heb je niet nodig. De 18-jarige Sophie Driebeek zingt de woorden zwoel in op een deep house beat van Kav Verhouzer en dat is erg fijn. Er komt ook een videoclip aan. Sijo Blom tipte 'm.

Alles in de hele wereld met elkaar verbonden in the internet of things

Donderdag 26 Juni 2014 | 07:55 uur

Heb jij je weleens afgevraagd hoeveel flessen cola je in je hele leven hebt gedronken? En hoeveel suiker dat bij elkaar zou zijn? Of wat de totale balans is van al je casino bezoeken ooit? Ik vraag het mij niet alleen af, ik probeer het weleens bij te houden en te onthouden. Dat werkt niet. The internet of things gaat dit voor ons doen. Computers en mobiele telefoons houden alles al wel bij, maar een fiets en een koffiezetapparaat gaan dat zonder externe apparatuur ook doen. Alles (dingen!) krijgt een unieke code (een IP of een MAC-adres bijvoorbeeld) en gaat zoveel mogelijk zinnige en onzinnige gegevens verzamelen en delen met de gebruiker (en de producent).

Daar zullen ongetwijfeld hele nuttige toepassingen voor zijn (je hebt bijvoorbeeld geen fietscomputer meer nodig!) maar het voedt ook een ziekelijke honger naar data. Inzicht in je eigen leven. Dus hoeveel bakjes koffie heb je in je leven gezet? Hoeveel water was daar voor nodig? En vervolg vragen over efficiente en besparing, maar ook total anxiety waarbij je er voor wilt zorgen dat de optelsom van jouw dagelijks leven zo laag mogelijk blijft en je continu bewust bent van de cijfertjes achter elke actie. Ja, ik ben bang en optimistisch tegelijkertijd dat we van alles de totale impact inzichtelijk krijgen (zoals hoeveel dagen oud je bent). Het kind van morgen weet exact wat voor impact zijn of haar leven heeft, hoeveel dat alles bij elkaar heeft gekost, wat de carbon footprint daarvan is enzovoorts, enzovoorts.

Voor nu heb ik geen idee hoeveel kopjes koffie er uit mijn machine thuis zijn gekomen, Nespresso heeft dit uiteraard haarfijn in een computer staan. Daardoor kunnen zij mij na exact zoveel cupjes een bericht sturen dat ik een ontkalkingsset moet aanschaffen. Het Britse Evrythng laat in een korte video zien hoe die laag van het internet der dingen er uit kan zien:

I Love You So Hard

Dinsdag 17 Juni 2014 | 20:52 uur

Er was eens een kort liefdesverhaal, en nog eentje en eentje in de sneeuw. Er was een liefdesliedje voor geamputeerden en eentje over het internet. Of het nou gaat om Een Geweldig Boek Over Liefde of moderne liefde, I Love You So Hard.... dat het compleet NSFW is!

Muziek: Basement Jaxx, Blood Orange, Nicki Minaj, The Roots

Vrijdag 13 Juni 2014 | 17:26 uur

Basement Jaxx - Sereia de Bahia

One social media case to rule them all

Donderdag 12 Juni 2014 | 19:53 uur
One social media case to rule them all, Heineken - Legendary Posters

Het is moeilijk te geloven, maar de Walk-in Fridge reclame van Heineken stamt uit 2009. Dat is 5 jaar geleden! De epische reclame werd opgevolgd door Men With Talent en The Tube. Allemaal werk van TBWA\Neboko. Het account ging zowel in Amerika als in Nederland rond 2011 over naar Wieden+Kennedy en zij introduceerde 'Open Your World'. Geëxtraheerd uit de groep vrienden van de Walk-in Fridge bleef één stoere man over: ruiger, een alleskunner en charmeur. Prachtig te zien in The Entrance met een hele sleur aan opvolgers, vorig jaar ging 'ie nog naar de Champions League finale op Wembley in The Final. Begin dit jaar werd de rol van deze James Bond-achtige gevuld door zo'n 20 man in The Odyssey. Een paar maanden later volgde video's over The Legendary Posters, nu is daarvan de case study.

Moderne Liefde

Zondag 8 Juni 2014 | 18:31 uur

Tim (48) en Sarah McEown (26) hadden geen problemen met de 22 jaar tussen beide, totdat Tim een hartaanval kreeg terwijl ze seks hadden. Tim schreef een column over die gebeurtenis voor de rubriek Modern Love van de New York Times, dit is de animatie gebaseerd op die column:

Reset the Net

Donderdag 5 Juni 2014 | 14:23 uur
Reset the Net

Vandaag is de dag van Reset the Net, een initiatief waarmee o.a. Amnesty, Greenpeace en Google de aandacht willen vestigen op online privacy en veiligheid. Vooral voor nerds ook want het is een oproep om veiligere software, websites en applicaties te bouwen en te promoten. Ook sites als Reddit, DuckDuckGo (een alternatieve zoekmachine die resultaten niet personaliseert) en imgur doen mee, net als de Piraten Partij.

Saillant detail is dat Google recent nog in de algemene voorwaarden liet vastleggen dat alle inkomende en uitgaande mail in Gmail gescand worden om advertenties af te stemmen op de gebruiker. Dat is meer evil dan ik zou willen van 't bedrijf.